Tafs på dansgolvet

Tafs på dansgolvet

Det känns som att man hade kunnat skriva ner nästintill oändligt många händelser. Något jag minns extra starkt är när jag och mina tjejkompisar hade haft en superrolig förfest och tänkte fortsätta festligheterna ute på klubben. Vi stod ett gäng i ring på dansgolvet och rörde oss till musiken när jag plötsligt kände två händer på mina höfter. Jag snurrar runt och säger ”nej” samtidigt som jag skakar på huvudet för att göra det extra tydligt eftersom musiken är så hög.

Det hinner gå ungefär 1 minut innan händerna är tillbaka. Jag snurrar runt återigen, blänger surt på honom och säger än en gång ”nej”. Jag och mina tjejkompisar flyttar nu en bit bort på dansgolvet för att slippa bli störda av honom igen. Det hinner inte gå lång tid innan han kommer och sliter tag i mig och drar bort mig från mina vänner. Han håller hårt om mina handleder och trycker sig upp mot mig bakifrån. Han håller fast mig samtidigt som han försöker röra våra höfter i takt med musiken. Jag försöker slita mig loss men det är svårt för han är starkare än mig. Efter mycket om och men lyckad en vän hjälpa mig att komma loss. Jag hade dock önskat att de som såg händelsen inträffa, hade sagt ifrån och hjälpt mig.

Tekniker att testa

Som utsatt
» Ifrågasätt – ”Vad gör du för nåt, varför är dina händer på min kropp?”
» Sätt ord – ”Nu är dina händer på min kropp trots att jag tydligt sagt nåde nej och visat att jag inte vill att du rör mig. Var snäll och ta bort dem.”

Som ingripare
» Sätt ord – ”Du, jag ser vad du håller på med och jag tycker du sluta eftersom personen sagt till dig flera gånger.”
» Placera – Gå till situationen och visa att du är där, både för den som utsatts och den som utsätter. Många övergrepp och ofredanden sker på allmän plats men också i skydd av trängsel och att ingen ser.
» Avbryt – Ta kontakt med den utsatta genom att ställa dig framför, få ögonkontakt och fråga till exempel om hen vet vägen till toaletten, fråga om klockan eller liknande som avbryter händelse och ger den utsatta chans att avlägsna sig.
» Rapportera – Kontakta personal om det känns bäst och berätta att någon ofredar på dansgolvet.

Kommentar
Det är vanligt att när vi bevittnar något i en grupp, på allmän plats, avstår från att reagera. Det beror på tron att någon annan tar ansvar eller redan har gjort något. Det finns många sätt att interagera utan att behöva ta till varken våld, hot eller extraordinärt mod.

Dela detta: