Kollega frågar om tips

Kollega frågar om tips

En kollega (medelålders man) berättade att han på morgonen sett en vacker ung tjej på väg till jobbet. Han ville berätta för henne hur vacker hon var men vågade inte. Han bad mig därför om tips på hur han kunde ge unga tjejer komplimanger utan att framstå som creepy. Jag bad honom fundera över varför han så gärna ville gå fram till tjejerna. ”Är det så att du rent osjälviskt vill göra dem glada? Låt bli isåfall, de vet att de är snygga och vill bli lämnade ifred. Är det inte därför? Då är du antagligen creepy”

Tekniker att testa

Som ingripare, anpassa beroende på din relation till den som uttalar sig
» Följdfrågor – som personen ovan, ett bra sätt att skapa reflektion och eftertanke. Acceptera inte det som sägs som normalt utan fråga nyfiket vad hen vill åstadkomma.
» Sätt ord – ”Om du inte känner hen kan du kanske inte räkna med att din kommentar är önskad, så fundera över om du måste säga det. ”Med tanke på hens ålder finns det verkligen risk för att kommentaren kan kännas oönskad, i synnerhet när du vill kommentera en främmande persons utseende.”
» Relatera – ”Jag hade inte tyckt om det att få oönskade kommentarer om min kropp av äldre, främmande män, hur välmenande de än är. Det gör mig alltid obekväm/att jag känner mig som ett objekt.” 

Dela detta: