Könsroller vid högtider

Könsroller vid högtider

När min släkt samlas runt påsk, midsommar etc blir det nästan alltid likadant. De kvinnliga gästerna erbjuder sig genast att hjälpa min mor i köket. Samtidigt tar min far fram en flaska whiskey och frågar om inte gubbarna vill sätta sig någonstans och smaka av den. Jag har i snart 10 års tid låtsats att jag älskar whiskey för att separationen mellan män och kvinnor inte ska bli total.

Tekniker att testa

Som ingripare
» Sätt ord – ”Nu kan det nog vara andras tur att hjälpas åt i köket, mamma/syrran har passat upp oss sen imorse.”
» Delegera – Passar bra med ovan teknik. ”Marcus och Kalle kan säkert ta disken så att mamma får vila och äta lite”
» Hitta allierade – om detta återkommer, ta tag i någon du tror känner likadant innan och stötta varandra
» Gör det själv  – i synnerhet om du är man – visa med handlingar att du inte låter alla fastna i gamla bekväma könsroller genom att själv göra det andra inte gör. Passar bra att blanda med ovan tekniker. ”Nu har mamma passat upp på oss tillräckligt, Marcus, hjälper du mig plocka undan så kan vi ta disken sen”

Kommentar
Här finns säkert igenkänningsfaktor, i synnerhet hos kvinnor. Känner du inte igen dig? Observera nästa familjetillställning och se vem som tar ansvar, lagar mat, dukar, diskar, planerar och kollar att alla trivs.

Män kan ha extra lätt för att påverka situationen, antingen genom att säga ifrån men allra helst själv ta ansvar för situationen själv och visa för de andra att vi inte måste sitta fast i gamla mönster. Varför könsroller fortsätter leva kvar är för att det är bekvämast så, åtminstone för de som gynnas.

Dela detta: