Vänner skämtar sexistiskt

Vänner skämtar sexistiskt

Grabbgänget satt och skämtade – drog till med en del sexistiska skämt. Jag vågade inte säga till eftersom det inte var jättegrova saker de sa men jag önskade hela tiden att jag faktiskt hade vågat säga ifrån. Vill hoppas att jag idag hade sagt till dem att jag kände mig obekväm med vad de skämtade om.

Som ingripare eller utsatt
»
 Sätt ord
 – ”Vet ni vad, jag gillar inte att höra er skämta på det sättet. Kan vi prata om nåt annat eller sluta prata om kvinnor sexistiskt, även om ni inte tycker att det är det?”
» Förklara – ”Hörrni, när ni pratar på det sättet om kvinnor så känns det inte bra för mig.” (Kombinera med ovan om det behövs).
» Lösningsfokus – ”Vi kanske kan byta ämne nu, nu har vi pratat om det där lite väl länge?” (Kan eventuellt kombinerat med tekniker ovan)
» Avbryt – Byt ämne så snabbt du kan, plocka upp en detalj i det som sägs ”Var sa du att det var nånstans? Vart ligger det då?”

Kommentar
Det kan kännas svårt att säga ifrån bland vänner. Att byta fokus kan kännas enklare, det handlar om att helt enkelt inte ge energi och utrymme åt det som sägs som gör dig obekväm. Att säga ifrån som kvinna är ofta svårare då dubbelbestraffning kan vara en konsekvens (dubbelbestraffning här: först känns sig obekväm av samtalsämnet/jargongen och sen bli bestraffad för att en säger ifrån). Här är andras reaktion extra viktig och timingen är avgörande, ju tidigare ni signalerar stopp desto större chans att den typen av jargong och samtal uppstår igen.

Dela detta: