Rasistisk styvfar

Rasistisk styvfar

Det känns som om att det ofta är äldre människor som inte funderar på vad de säger påverkar andra. Det är lite jobbigt då de ofta drar ”jag är äldre än dig och har mer livserfarenheter så alltså har jag rätt”-kortet. Har en styvfar som är hur snäll som helst förutom att han är rasist. Jag har försökt säga emot men det har bara slutat med att vi blivit ovänner så nu undviker vi bara att prata om det. Jag är rädd att det ska påverka dem så jag försöker prata med dem om att alla människor är lika mycket värda.

Så jag gav upp hoppet om att han kommer ändra på sig och försöker göra så att mina syskon i alla fall förstår att det inte är så man måste tycka. De får självklart tycka vad de vill när de växer upp, men jag vill i alla fall att de ska få alternativ så att de kan göra det valet själv.”

Tekniker att testa

Som ingripare
» Ifrågasätt – ”Var har du fått den informationen ifrån?” ”Det tycker jag lät rasistiskt, vad menar du?”
» Empati – ”Du låter frustrerad över det där, varför känner du så?”
» Lösningsfokus – ”Ämnet är ju klart intressant, kan vi hitta ett sätt att prata om det utan att det låter så fördomsfullt?”
» Nyansera – ”Det finns säkert fler sanningar eller sidor av saken, min bild är att…”
» Hitta allierade – Det är säkert fler än du som irriterar dig. Prata med familjemedlemmar i förväg och kolla om de känt likadant och om ni kan hjälpas åt att säga ifrån.
» Sätt ord– ”Jag förstår att du tycker så, men det gör mig ledsen att höra sånt.” (kombinera gärna med ovan tekniker för att föra samtalet framåt) 

Dela detta: