”Det har ju alltid hetat så!”

”Det har ju alltid hetat så!”

När människor (både släkt, vänner och kollegor) tycker att det är deras rättighet att få kalla saker som förr var OK, men idag är kränkande och rasistiskt. Det känns som att de håller kvar det av ren envishet, men såklart också gammal vana. Säger man ifrån får man höra att det alltid hetat så och därför vill de inte ta in att det är rasistiskt.

Tekniker att testa

Som ingripare, anpassa beroende på din relation till den som uttalar sig
» Ifrågasätt – ”Säger man så idag verkligen? Det har ju hetat chokladboll sedan vi bestämde att det var rasistiskt att säga negerboll.”, ”Vad sa du för nåt, sa du X?”
» Lösningsfokus – ”Det finns ju ett mindre rasistiska och väldigt välfungerande ord för det du menar, kan vi inte använda det ikväll istället?”
» Jämför – ”Det kanske det hette tills vi hittade ett bättre ord, precis som att vi inte kallar barn oäktingar längre om de inte är födda inom äktenskapet”
» Lägg över ansvaret – ”Varför känns det så viktigt för dig att få använda det ordet? ”
» Retorik – ”Det där ordet tillhör postkoloniala förtryckarord i en tid där den vita mannen hade all makt över minoriteter” (ta makten över diskussion om den hamnar på en mer intellektuell nivå än känslomässig)

Kommentarer
Ibland är det inte läge att ta diskussionen, det kan räcka att reagera med ett ”vad kallade du det?” och se förbryllad ut. Det skickar ändå signaler om att något är fel. På den utmärkta resursen motargument.se hittar vi ” Det enda argument de har för att fortsätta kränka andra människor är att ”Det har alltid hetat så”, ”Det heter så” och ”Jag har alltid sagt så, så varför ska jag ändra på mig nu?”. Denna typ av argument kan mötas med teknikerna ovan. Ibland går det inte ha ett samtal alls. Då behöver du bara rädda dig själv, genom att börja prata med någon annan eller gå därifrån, beroende på vem du pratar med och vilken situation. 

Här finns länkar till fördjupad läsning kring användandet av kränkande ord:
https://motargument.se/2015/03/14/det-har-ju-alltid-hetat-sa/
https://motargument.se/2017/12/21/om-ordet-lapp-och-varfor-vi-ska-sluta-anvanda-det/
https://motargument.se/2017/12/17/om-ordet-handikapp-och-varfor-vi-ska-sluta-anvanda-det/

Dela detta: